joi, decembrie 01, 2011

1

Răul involuntar oferit României


Nu ştiu să adresez urări de „La Mulţi Ani”, dar dacă mă gândesc mai bine astăzi nici nu vreau să fac asta, singurul lucru care vreau să îl fac astăzi este să critic...
Critic chiar marea sărbătorită a zilei, preţioasa noastră ţară cum nu exsistă alta pe întreg mapamondul... România. Atunci în 1918 avea să se nască o ţară ce era vazută de propri cetăţeni una sfântă şi glorioasă, singura explicaţie pentru aceste apelative este doar nevoia oamenilor de apreciere, iar când cei din jur nu o fac autoaprecierea este de bun augur. Căci veni vorba de cei din jur, mă întreb, care este eticheta ce ne-au dat-o ei? Nu mă refer la eticheta rasistă de ţigani, să fim sinceri, o minoritate nu poate dicta statutul majorităţi, aici mă refer la naţionalitate desigur... dar mă întreb cum este privită România ca întreg de străinul din orice colţ al lumii care cunoşte o mică parte din cultura şi istoria ei? Am încercat să dau un răspuns punâdu-mă în pielea lor, am ezitat să privesc „Bătrâna Domană” prin ochelarii ce îmi distorsionau imaginea alimentată de vocile subconştientului. Poate eticheta ce o dau României este prea dură, dar nu-i aşa că însăşi realitatea este dura? Ei bine, acum când Romania împlineşte 93 de ani, nu cred că greşesc când o descriu ca fiind o „Curvă Bătrână”...  iar să-i zici „La Mulţi Ani” nu faci alceva decât ai dori ca răul care o roade precum cancerul din interior să continue înca mulţi ani.
            Am ratat momentul să dăm dovezi în lume că înca suntem capabili de a fii o forţă, iar dacă atunci când am avut ocazia nu am făcut-o, nu aveam ce face, decât să ne credem propriul imn pe cuvânt când spune ”acum ori niciodată”.


Un comentariu:

  1. O părere oarecum tangentă cu a ta, poate mai puțin radicală:
    http://bciprianmp.wordpress.com/2011/11/30/amintiri-despre-romania-unde-i-tara-mea-imi-vreau-tara-inapoi/
    La Mulți Ani!!! :)

    RăspundețiȘtergere